A friendly reminder: Shkarko aplikacionin PAPER FM në App Store dhe Google Play

Revolucionarja e gazetarisë amerikane – Katharine Graham!

N

ote: Ky blog është krijuar për t’iu ofruar juve një këndvështrim të sinqertë rreth temave të caktuara, duke filluar nga librat dhe kultura, e deri tek mendimet dhe qëndrimet tona. Çfarëdo që të duket personale, mos e konsidero të tillë. Disa janë të bazuara në eksperienca personale, disa në vlerësime filozofike e psikologjike, e disa të tjera në evidencë. Ideja është që të mësosh diçka nga përvojat tona dhe pse jo të të gjenden ndonjëherë në jetë. No hard feelings. It’s all based on a true story. Paper Team.

Ajo është zonja e parë e gazetarisë amerikane, karakteri i së cilës ishte detajisht i gdhendur nga historia jetësore që e ndoqi deri në sukses.

 

Katharine Graham është “trashëgimia e fuqishme” që gazeta e famshme Washington Post e la pas për brezat e rinjë të gazetarëve. Ajo cilësohet si një nga gratë më të guximshme pasi sfidoi qeverinë e atëhershme për publikimin e dokumenteve të skandaleve të Pentagonit dhe historinë e Watergate.

Raporti i Katharine me gazetën Washington Post, ekzistonte qysh moti, kur babi i saj i pasur e bleu në një ankand falimentimi gazetën në vitin 1933, vetëm si biznes familjar. Pasi Katharine përfundoi kolegjin u martua menjëherë me Philip, të cilit babai i Katharine i kishte dhuruar shumicën e aksioneve në Washington Post.

Në disa intervista të saj, Katharine kishte thënë se “Nuk e di si e pranova këtë fakt, mirëpo shumë shpesh ambiciet dhe dëshirat e Philip ishin mbi të mijat. Ndërsa, ai u shfaq më shumë në skenat gazetareske dhe politike, unë e shihja gjithmonë rolin tim si “bishti në çift” dhe sa më shumë që ndihesha në hije, aq më shumë bëhej realitet”, tha ajo.

Deri në mesin e të 40-tave, Katharine, e shikonte veten vetëm si një grua e cila kishte një jetë të qetë mirëpo nuk posedonte një ndjenjë të autonomisë profesionale. Mirëpo jeta e saj mori kthesë tjetër kur burri i saj, Philip – president dhe ish-botues i TWP, vrau vetën pasi vuante nga depresioni maniak, duke e futur Katharine në një rol që ajo kurrë nuk e imagjinonte se ishte e kualifikuar për ta mbajtur.

Duke i befasuar kolegët e saj meshkuj, si dhe veten, ajo e përqafoi rolin e saj të ri shumë kohë përpara se “udhëheqja” të bëhej thirrje për gjitha gratë gazetare. Udhëheqja e saj e guximshme e ndryshoi rrjedhën e gazetarisë në Amerikë, por si çdo grua e fortë që historia përshkruan, edhe Katharine u anashkalua.   

Të shkruaj sot për këtë histori të një gruaje me kaq guxim, po aq sa është e dhimshme është edhe inkurajuese – kjo e fundit ndihet sot kur ajo nuk është gjallë dhe kur kontributi i saj ka lënë gjurmë. Mirëpo nuk ishte e tillë kur ajo po luftonte me aq shumë burra dhe kur inferioriteti e kishte mbështur me shpatulla pas mureve.

Thuhet se Katharine ishte aq e shqetësuar me rolin e saj si shefe për të folur para çdo lloj audience sa kaloi orë të tëra duke ushtruar se si të thoshte “Gëzuar Krishtlindjet”, përpara se të organizonte festën e saj të parë të stafit.

Sigurisht që kishte pak modele femrash që ajo t’i imitonte ose kolege që të mund t’i kërkonte për shoqëri. Fakti që gratë ishin të përjashtuara nga pozitat e pushtetit në organizatat e lajmeve në atë kohë dhe mbanin më pak se 20 përqind të punëve në gazeta, gjë që meshkujt e shfrytëzonin dhe kur bëhej fjalë për vendimarrje ta konsultoheshin vetëm mes vete, pa marrë mendimin e grave.

Kjo situatë e shtyu Graham për të botuar Dokumentet e Pentagonit, një studim top-sekret i qeverisë për përfshirjen ushtarake amerikane në Vietnam – pasi New York Times ishte urdhëruar nga gjykata që të mos e bënte këtë për të vazhduar me hetimin e Watergate i cili i dha asaj një reputacion si një gazetare e guximshme dhe e drejtë.

Kur publikoi këto dokumente, Katharine kishte vetëm 8 vite përvojë në udhëheqjen e gazetës. Ajo ishte e përkushtuar që t’u jipte lexuesve akses të plotë në informacione të rëndësishme. Në vitin 1965, ajo kishte punësuar Benjamin Bradlee si redaktor të Washington Post dhe së bashku ata krijuan një staf reporterësh dhe redaktorësh që e çuan gazetën në rangun më të lartë të gazetave amerikane. Graham mbeti Kryetare e Bordit deri në vdekjen e saj në 2001.

Ajo besonte se përsosmëria editoriale dhe përfitimi ishin të ndërlidhura. Ajo shërbeu në borde të shumta filantropike dhe mori çmime të panumërta si mirënjohje për arritjet e saj si gazetare, botuese, dhe grua sipërmarrëse.

Në vitin 1998, Katharine Graham fitoi çmimin Pulitzer për biografinë me kujtimet e saj dhe historinë personale. Historia dhe veprimet e saj janë shembull për të gjitha gratë se çdo gjë është e mundur. Duke e përshkruar veten fillimisht si një grua e turpshme, e pasigurt, e papërgatitur për përgjegjësitë që trashëgoi, ajo u bë e suksesshme dhe një nga gratë më të fuqishme të shekullit.

LISTEN TO PAPER RADIO
91.1FM
LIVE
LISTEN TO PAPER RADIO 91.1FM
TOP