A friendly reminder: Shkarko aplikacionin PAPER FM në App Store dhe Google Play

Kopshti më i bukur në botë—sipas Architectural Digest

N

ote: Ky blog është krijuar për t’iu ofruar juve një këndvështrim të sinqertë rreth temave të caktuara, duke filluar nga librat dhe kultura, e deri tek mendimet dhe qëndrimet tona. Çfarëdo që të duket personale, mos e konsidero të tillë. Disa janë të bazuara në eksperienca personale, disa në vlerësime filozofike e psikologjike, e disa të tjera në evidencë. Ideja është që të mësosh diçka nga përvojat tona dhe pse jo të të gjenden ndonjëherë në jetë. No hard feelings. It’s all based on a true story. Paper Team

Sapo hyn në kopshtin prej 137,000 metrash katrorë në Huzhou, Kinë, një holl ëndërrimtar me një sipërfaqe të bardhë bore dhe dysheme të bardhë reflektuese, krijon një ndjenjë lundrimi dhe lumturie.

“Për të krijuar formën dhe ndjenjën e reve, kemi përdorur shumë kthesa në dizajnimin e funksioneve të ndryshme në këtë projekt. Shkallët janë një shembull i mirë i të menduarit të këtij dizajni”, thotë themeluesi dhe shefi i projektimit të X+Living, Li Xiang.

Të gjitha 28 dhomat e kopshtit janë krijuar për t’i nxitur fëmijët të jenë krijues, të eksplorojnë dhe të mendojnë në mënyrë të pavarur. Megjithëse çdo hapësirë paraqet një estetikë të veçantë, ka një temë gjithëpërfshirëse, përderisa të përçon ndjenjën e lojës dhe argëtimit, hapësirat kanë për qëllim të inkurajojnë një ndjenjë lirie. Çdo klasë shërben si një mini qendër shkencore, hapësirë kulturore dhe galeri arti për të frymëzuar fëmijët të mësojnë rreth disiplinave të ndryshme.

Brenda hollit, X+Living zgjodhi një qasje më minimaliste për këtë hapësirë të madhe, të hapur, me karrige ngjyrë vjollce, rozë dhe të verdhë pastel. X+Living ka punuar në mënyrë specifike me këtë harmoni të toneve të ftohta dhe të ngrohta, në vend të ngjyrave tipike të ndezura që përdoren në shkolla. Përzgjedhja e paletave të ngjyrave ka për qëllim të qetësojë studentët, jo t’i shpërqendrojë ose mbingarkojë ata.

Pishina e brendshme është një nga dhomat më të veçanta të kopshtit “Zi Ling Changxing”. Një tavan i valëzuar sipër dhe lakimi i vetë pishinës u kujtojnë fëmijëve se ata janë në një mjedis mrekullie dhe eksplorimi. “Drita e butë nga brezi i fshehur i dritës rozë të zbehtë dhe llamba e topit e ngulitur në tavan mbush skenën, e cila jo vetëm se mbron shikimin e fëmijëve, por edhe forcon atmosferën,” thotë dizajneri. Dritare të mëdha janë vendosur në mënyrë strategjike rreth pishinës, në mënyrë që vizitorët të shohin pishinën luksoze nga korridoret e kësaj hapësire mësimore.

Kopshti mahnitës, 137.000 metra katrorë në Huzhou, Kinë, u frymëzua nga Antoni Gaudí.

LISTEN TO PAPER RADIO
91.1FM
LIVE
LISTEN TO PAPER RADIO 91.1FM
TOP